Sprawozdanie z konferencji „Architektura Gościnności: tworzenie wrażeń w HoReCa”
W dniu 10 października 2025 roku w Międzyzdrojach odbyła się konferencja pt. „Architektura Gościnności: tworzenie wrażeń w HoReCa”, poświęcona najnowszym trendom, technologiom oraz wyzwaniom projektowym w sektorze hoteli, restauracji i obiektów użyteczności publicznej. Zachodniopomorska Okręgowa Izba Architektów RP została Patronem Honorowym konferencji.
Wydarzenie zgromadziło licznych przedstawicieli branży architektonicznej, projektantów wnętrz, inwestorów i producentów rozwiązań dla obiektów HoReCa. Konferencja miała charakter interdyscyplinarny i stanowiła platformę wymiany doświadczeń między projektantami, naukowcami i praktykami rynku.
Program spotkania obejmował cztery główne panele tematyczne w sali głównej oraz szereg warsztatów i prezentacji w sali mniejszej.
Pierwszy panel, „Inspiracje z Polski i świata”, moderowany przez Adama Mazura, zgromadził m.in. Rogera Kostarczyka i Mirosława Nizio, którzy zaprezentowali przykłady wyjątkowych realizacji z kraju i zagranicy. Dyskutowano o roli lokalnej kultury, rzemiosła i materiałów w kształtowaniu tożsamości wnętrz.
Kolejny panel poświęcony był zrównoważonemu rozwojowi w HoReCa. Prowadzący Krzysztof Droszcz wraz z zaproszonymi ekspertami - Piotrem Wereskim, Małgorzatą Szałek, Piotrem Błażejewskim i Marcinem Gajochą - omówili tematy związane z certyfikacją ekologiczną, redukcją śladu węglowego i wyborem przyjaznych środowisku materiałów.
W części popołudniowej odbył się panel „Technologie i przyszłość gościnności”, podczas którego dyskutowano o wpływie sztucznej inteligencji, automatyki budynkowej i nowych trendów estetycznych na rozwój obiektów hotelowych i gastronomicznych. Uczestnicy panelu - Adam Walczak, Wojciech Pawłowski, Adam Latek i Marcin Dmowski - podkreślali znaczenie równowagi między funkcjonalnością a atrakcyjnością wizualną przestrzeni.
Ostatni panel, „Zarządzanie projektami i współpraca w HoReCa”, prowadzony przez Macieja Kotarskiego, zgromadził praktyków branży, którzy omówili kwestie efektywnego prowadzenia projektów, komunikacji pomiędzy inwestorem a projektantem oraz wpływu budżetu na jakość realizacji.
W sali mniejszej odbywały się równolegle warsztaty i prezentacje, m.in. „Dźwięk gościnności” prowadzone przez Huberta Jastrzębskiego, warsztaty Monini, sesja o projektowaniu światła w HoReCa oraz spotkanie „Region w kieliszku” poświęcone winiarstwu Pomorza Zachodniego.
Konferencję zakończyło podsumowanie oraz wieczorne spotkanie integracyjne połączone z kolacją i koncertem.
Wydarzenie stanowiło ważny punkt w kalendarzu branżowym, łącząc wiedzę, praktykę i inspirację. Wysoki poziom merytoryczny, różnorodność tematów oraz doskonała organizacja sprawiły, że konferencja „Architektura Gościnności” stała się wartościową przestrzenią do rozmów o przyszłości architektury i designu w sektorze HoReCa.